Teama

Teama ne poate determina să nu facem multe lucruri în viață. S-ar putea să ne fie teamă de schimbare, de necunoscut, durere sau suferință. Adesea teama ne determină să alegem ceea ce este sigur, previzibil și putem controla.

Când vine vorba despre intimitatea cu Dumnezeu, teama poate fi o barieră care ne împiedică să ne apropiem de El. Există multe motive practice care determină prezența fricii în inima noastră. Dar baza oricărei temeri este neputința de a ne încrede în Dumnezeu.

Poate nu avem încredere în dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Poate am fost răniți de alții și ne îndepărtăm în mod instinctiv, chiar și de Dumnezeu. Poate ne temem că Dumnezeu ne va dezamăgi la fel ca ceilalți. Poate simțim că nu suntem suficient de buni pentru a ne bucura de o relație apropiată cu Dumnezeu.

Cum depășim neputința de a ne încrede în Dumnezeu? Nu încercând din răsputeri. Încrederea este rezultatul cunoașterii lui Dumnezeu așa cum este El cu adevărat și trăirea prin credință pe baza acelei cunoașteri.

Iată câteva principii și versete biblice care pot clădi încrederea, deci și intimitatea, în viața noastră:

1. Dumnezeu are o inimă binevoitoare față de tine. Poți avea încredere că El este îndurător, milostiv, îndelung răbdător și bogat în bunătate. (Psalmul 103:8)

2. Dumnezeu Se bucură de tine. Această bucurie vine din inima Lui și nu depinde de tine. (Psalmul 18:19)

3. Dragostea lui Dumnezeu nu cunoaște sfârșit sau cădere. Dragostea Lui perfectă te poate apropia de El și poate alunga teama din inima ta. (Ieremia 31:3, I Ioan 4:18)

4. Dumnezeu este întotdeauna cu tine, gata să te ajute. El nu te va dezamăgi niciodată. (Isaia 41:10)

5. Dumnezeu te acceptă pe baza neprihănirii lui Hristos, nu a neprihănirii tale. Neprihănirea lui Hristos este întotdeauna suficientă. (Filipeni 3:9)

Reflecție

Cum te împiedică teama să experimentezi o relație apropiată cu Dumnezeu?

În ce trăsături ale caracterului lui Dumnezeu îți este greu să ai încredere? De ce?

Identifică versetele care revelează un adevăr asupra căruia trebuie să reflectezi și pe care trebuie să-l pui în practică prin credință. Petrece timp reflectând asupra acestor versete sau memorându-le. Roagă-L pe Dumnezeu să cimenteze aceste adevăruri în mintea și inima ta și să aducă încredere în viața ta.