Obișnuința

Acest obstacol poate părea puțin ciudat la început, dar haideți să-l explorăm împreună. Un obicei este ceva ce faci cu regularitate. De obicei, faci acel lucru la fel de fiecare dată. Odată ce obiceiul s-a instalat în viața ta, poți să-l faci aproape fără să te mai gândești la el.

Acest lucru este bun de cele mai multe ori, pentru că scutește creierul de a lua mereu decizii. Rutina de dimineață, șofatul până la locul de muncă sau exercițiile fizice devin un obicei și un tipar în viața ta, cu rezultate bune fără mult efort, odată ce obiceiul a fost creat.

Dar sunt și situații în care obiceiurile sau obișnuința ne pot face rău. Deși este bine să ai obiceiul de a citi Cuvântul lui Dumnezeu, dacă citirea lui nu te apropie mai mult de Dumnezeu, ea nu-și atinge scopul. Dacă te rogi în fiecare zi folosind o listă de rugăciune, dar nu vorbești cu Dumnezeu din inimă, obiceiul acesta nu te ajută să crești în intimitatea cu Dumnezeu

Atunci întrebarea care se pune este: „Mă conduc obiceiurile mele spirituale spre o apropiere reală de Dumnezeu sau  nu?“ Amintește-ți ce este intimitatea – o relație apropiată, familiară, plină de dragoste cu altcineva, care exprimă afecțiune. Dacă îți dai seama că obiceiurile tale spirituale te conduc spre cunoaștere, înțelegere, informație, o conștiință curată, dar nu și spre dragoste și intimitate, este timpul să schimbi felul în care abordezi aceste obiceiuri.

Cel mai bun mod de a face aceasta este să găsești noi metode spirituale practice pe care să le aplici pe termen scurt, în timp ce te concentrezi asupra creșterii în intimitatea cu Dumnezeu. Când găsești o metodă nouă, nu poți cădea în pericolul obișnuinței și a tiparelor vechi, deoarece este ceva nou!

Iată câteva metode de luat în considerare:

  • Ține un jurnal de rugăciune.
  • Cântă sau ascultă muzică pentru a exprima ce simte inima ta față de Dumnezeu.
  • Reflectează asupra aceluiași verset sau pasaj timp de mai multe săptămâni.
  • Citește fără întrerupere o carte din Biblie (cap-coadă).
  • Încearcă să citești o altă versiune a Bibliei.

Scopul este să găsești ceva care-ți va stimula mintea și inima într-un mod nou, împiedicându-te să aluneci spre tiparele și obiceiurile vechi.

Reflecție

Gândește-te la metodele practice spirituale pe care le-ai folosit în ultima lună. Care dintre ele te conduc spre intimitatea cu Dumnezeu? Care nu te conduc?

Identifică una sau două metode practice spirituale pe care să le încerci în luna care-ți stă înainte. Roagă-L pe Dumnezeu să le folosească pentru a te ajuta să exprimi liber, din inimă, ceea ce simți pentru El, să-L iubești mai mult și să te bucuri de timpul petrecut împreună cu El.